3 načina da u svojoj djeci potaknete ljubav prema čitanju

Ako vaše dijete pokazuje malo interesa za čitanje, postoji nada. Ponekad mame i tate moraju postati podmukli, ali svejedno možete pretvoriti svoje dijete u čitatelja, čak i ako nerado u tome.

Trik prije spavanja.

Jedan od mojih omiljenih načina da svoju djecu natjeram da čitaju je nešto što, nadam se, neće shvatiti dok ne dobiju svoju djecu. Dvije riječi “rano spavanje”.

Možda se pitate kako povećanje sna može pomoći vašem djetetu da provodi više vremena čitajući. Pa, evo trika. Postavite im vrijeme za spavanje na 45 minuta do sat vremena prije nego što trebaju ugasiti svjetla.

Evo kako ide naša rutina prije spavanja. Djeca peru zube i koriste kupaonicu. Onda sam im čitao njihove priče. Sve se to radi prije službenog odlaska na spavanje. Onda im jednostavno dam opciju. Kažem: „Sada je vrijeme za krevet. Želite li ugasiti svjetla ili biste htjeli malo ostati budni i čitati?”

Osim ako nisu stvarno umorni, uvijek će odlučiti čitati neko vrijeme. Ne moram ih moliti niti manipulirati da čitaju. Zapravo, misle da je to njihova ideja i zavoljeli su svoju priliku za ‘kasno’ spavanje. Zatim se povlačim. Ne pokušavam ih na bilo koji način uputiti, niti im pomoći u odabiru knjiga. Ovo je njihovo vrijeme. Mogu birati koju god knjigu žele i gledati je kako god žele dok ja ne uđem da ih poljubim za laku noć i ugasim im svjetla. Naravno, ako žele da ostanem i slušam ih kako čitaju, rado ću udovoljiti. Probaj. Radi.

Ljetni poticaji za čitanje.

Možete se prijaviti za ljetni program čitanja u gotovo svakoj knjižnici u zemlji. Ako vaša lokalna knjižnica nema ljetni program čitanja, stvorite ga kod kuće uz nagrade za čitanje knjiga. Možete koristiti Monopoly (ili Life) ploču i dopustiti svom djetetu da pomakne jedno mjesto za svaku knjigu koju pročita. Ili ako se želite više zabaviti, neka baci kockice svaki put kad čita knjigu i imajte na raspolaganju nagrade za prolazak određenih bodova.

Pobrinite se da nagrade budu nešto vrlo poželjno. Ako vaše dijete cijeni vrijeme s vama više od igračaka, dogovorite zajednički spoj radeći njegovu omiljenu stvar. Ako cijeni određenu igračku, neka je zaradi. Ili mu dopustite da stekne priliku da se izvuče iz svojih redovitih poslova. Odvedite ga u njegov omiljeni restoran. Samo se zabavi s tim i hoće i on.

Pročitajte knjigu prije nego što možete pogledati film.

Ovo je standard u našem domu. Nećemo gledati nijedan film dok ne pročitamo knjigu. Bilo da moj suprug i ja čitamo knjigu djeci ili je čitaju sami, svaki član obitelji može otići pogledati film nakon što se knjiga pročita. Dakle, ako se vaše dijete veseli gledanju sljedećeg filma Kronike Narnije, sljedećeg filma o Harryju Potteru ili sljedećeg filma Lemony Snicket, prvo će morati pročitati knjigu.

To je to. Tri jednostavna načina da svoje dijete pretvorite u čitatelja za cijeli život.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .